Saudade

PROJECT

Saudade

In Nederland zijn veel arbeidsmigranten. Zowel legaal als illegaal. In 2018 verblijven volgens de Inspectie SZW 613.000 arbeidsmigranten in ons land.  Het aantal irreguliere arbeidsmigranten is lastig aan te geven, ze staan immers nergens geregistreerd. Dat geldt ook voor Latijns-Amerikanen, maar volgens onze berekening zijn er ongeveer 35.000 Brazilianen illegaal in Nederland. Daarnaast zijn er ook nog enkele duizenden irreguliere arbeidsmigranten uit andere Latijns-Amerikaanse landen, vooral uit Colombia en Ecuador.  

Irreguliere arbeidsmigranten hebben geen minimumloon, geen pensioen of verzekering tegen ziekte en kunnen zonder pardon op straat worden gezet als de huur niet kan worden betaald. De leefomstandigheden van deze migranten waren vóór corona al niet goed, maar door de lockdowns zijn de schoonmakers, kappers, nagelstylisten en horecamedewerkers het grootste deel van hun inkomen kwijtgeraakt. Noodgedwongen wonen zij sindsdien nóg meer op elkaar, delen ze met nóg meer mensen een kamer.  

Vrijwel alle migranten die wij spreken zijn zich niet bewust van hun rechtspositie, mogelijkheden en onmogelijkheden. Voor hen hebben we het project Saudade ontwikkeld. Met het project Saudade hebben we de eerste tien maanden ruim 500 persoonlijke gesprekken en 30 migranten intensief begeleid. Saudade wordt ondersteund door het Oranje Fonds en het Kansfonds.